Voor slachtoffers van verkeersongelukken kan het behoorlijk frustrerend zijn als ze geen contact hebben met de veroorzakers. Dit probleem kwam duidelijk naar voren in de zaak van de Enschedese automobiliste L., die een bromfietser aanreed in het buitengebied van Hengelo.
De automobiliste L. bracht het slachtoffer in een medische mallemolen terecht door een inschattingsfout. Ze wilde graag in contact komen met het slachtoffer, maar dit lukte niet. Het slachtoffer zag L. pas in het verdachtenbankje verschijnen, terwijl zij eigenlijk graag eerst wilde dat hij zou genezen voordat ze contact zocht.
L. is niet de enige veroorzaker van een ongeluk die moeite heeft om contact te leggen met het slachtoffer. Dit probleem doet zich vaker voor, zo bleek uit andere verkeerszaken voor de Almelose rechtbank. De excuses van veroorzakers stuiten vaak op een muur van verontwaardiging door het gebrek aan contact.
Rechter Tony Rikken uit zijn frustratie over het feit dat verdachten van verkeersongevallen vaak hun spijt willen betuigen, maar hierin belemmerd worden. Het gebrek aan persoonlijke informatie over de slachtoffers maakt het moeilijk om tot begrip en verzoening te komen.
Officier van justitie Johan Schouten benadrukt het belang van ontmoetingen tussen veroorzakers en slachtoffers. Hij vindt het jammer dat de politie terughoudend is met het delen van informatie, omdat een ontmoeting juist kan leiden tot wederzijds begrip en louterend kan werken.
De inschattingsfout van Enschedese L. leidde tot ernstig letsel bij het slachtoffer. Het gebrek aan contact en begrip zorgt voor frustratie bij beide partijen. De officier van justitie eist een werkstraf en rijontzegging, terwijl de rechtbank binnenkort uitspraak zal doen.