De gemeente Hengelo staat voor de uitdaging om tussen nu en 1 juli huisvesting te regelen voor 97 statushouders, migranten met een verblijfsvergunning. Het afgelopen halfjaar heeft de gemeente haar doelstelling om 156 statushouders te huisvesten niet gehaald; slechts 90 nieuwkomers vonden een onderkomen.
Ondertussen wordt ook de spreidingswet in Hengelo uitgevoerd. Deze regeling zorgt voor voldoende opvangplekken voor asielzoekers die nog wachten op een verblijfsvergunning. Hengelo moet 425 van deze plekken regelen, wat meer is dan de 415 die vorig jaar door het ministerie waren toebedeeld. De gemeente ontving extra financiering van 56.572 euro voor het vinden van deze extra plekken.
Het tekort in Hengelo is geen uitzondering; landelijk hebben slechts 49 gemeenten hun doelstelling gehaald, terwijl bijna driehonderd gemeenten achterblijven. Dit resulteert in een totale achterstand van meer dan 12.000 statushouders. Daarnaast moeten honderd gemeenten extra opvangplekken regelen voor asielzoekers, wat een totale extra taakstelling van bijna 30.000 statushouders betekent voor het nieuwe halfjaar.
De enorme opgave om statushouders te huisvesten heeft woningcorporatiekoepel Aedes en de Vereniging Nederlandse Gemeenten aangezet om corporaties aan te sporen versneld te handelen. Er dreigt een scenario waar de helft van alle azc-bedden over een jaar bezet zal zijn door statushouders.
Asielminister Faber streeft ernaar om geen dwang toe te passen en wil uiteindelijk afstappen van de wet, een standpunt dat niet wordt gedeeld door lokale bestuurders en opvangorganisatie COA. Provincies en gemeenten kunnen onderling plekken ruilen om aan de vereiste 96.000 opvangplekken te komen voor 1 juli, waarbij sommige lokale bestuurders het belonend vinden dat gemeenten die aanvankelijk te weinig plekken boden, nu worden beloond.