Hogere VWO-adviezen in Hengelo na Invoering Doorstroomtoets

12 mrt , 4:29 Nieuws
image 16 674486d65667a

VWO-brugklas advies na zomer voor Hengelose basisscholieren

In het afgelopen schooljaar kregen 133 basisscholieren in Hengelo het advies om na de zomer direct door te stromen naar een VWO-brugklas. Dit blijkt het meest voorkomende schooladvies te zijn in de gemeente Hengelo, gebaseerd op recente cijfers van de Dienst Uitvoering Onderwijs.

Verschuiving in schooladviezen

Gedurende het schooljaar 2022-2023 kregen achtstegroepers in Hengelo voornamelijk HAVO-adviezen. Echter, in vergelijkbare vijftien gemeenten ontvingen vorig schooljaar de meeste leerlingen een VWO-advies, wat overeenkomt met de trend in Hengelo.

Interessant is dat het gemiddelde schooladvies in Hengelo afgelopen schooljaar HAVO was. Dit impliceert dat de helft van alle leerlingen een HAVO of hoger advies ontving, terwijl de andere helft een lager advies kreeg.

Impact van Doorstroomtoets

Het schooljaar 2023-2024 markeerde de eerste keer dat leerlingen hun schooladvies konden 'verbeteren' door succesvol de doorstroomtoets af te leggen. Deskundigen suggereren dat de variaties in schooladviezen, ook in Hengelo, ten opzichte van voorgaande jaren waarschijnlijk te relateren zijn aan de invoering van deze toets.

Sara Geven, socioloog aan de Universiteit van Amsterdam, benadrukt het positieve effect van de doorstroomtoets op kansengelijkheid in het onderwijs. Het feit dat leerkrachten hun adviezen moeten aanpassen op basis van de toetsresultaten heeft geleid tot meer variatie en kansen voor leerlingen.

Keuzeprocessen voor leerlingen

Voor achtstegroepers is maart een cruciale maand waarin zij hun definitieve schooladviezen ontvangen en voor het einde van de maand een middelbare school moeten kiezen. De toegenomen flexibiliteit in adviezen door de doorstroomtoets biedt leerlingen de mogelijkheid om hun potentieel optimaal te benutten.

Vergelijking met andere gemeenten

De Vereniging Nederlandse Gemeenten heeft vijftien gemeenten geselecteerd die qua gezinssamenstelling en welvaartsniveau het meest op Hengelo lijken. Op basis van DUO-cijfers is gebleken dat in deze gemeenten een verschuiving in schooladviezen heeft plaatsgevonden in lijn met de trend in Hengelo.

Met de nieuwe mogelijkheden die de doorstroomtoets biedt, opent zich een bredere horizon voor leerlingen in hun schoolkeuzes en toekomstige studiepaden. De ontwikkelingen in onderwijsadviezen geven blijk van een dynamisch en toekomstgericht onderwijssysteem dat kansen gelijkmatiger verdeelt onder de jeugd.