Uit recent onderzoek van de Algemene Rekenkamer is gebleken dat de druk op huisartsenzorg in Hengelo minder zwaar is dan verwacht. Gemiddeld bezoekt een patiënt in Hengelo de huisarts 4,7 keer per jaar, wat lager is dan in vergelijkbare gemeenten. Slechts één gemeente heeft een lager aantal huisartsbezoeken per jaar dan Hengelo, terwijl in de overige gemeenten het aantal hoger ligt.
Opvallend is dat 65 tot 75 procent van de huisartsen in de regio, waaronder Hengelo, een gedeeltelijke of complete patiëntenstop heeft ingesteld. Hoewel specifieke cijfers voor Hengelo ontbreken, blijkt uit gegevens voor heel Twente dat een aanzienlijk deel van de huisartspraktijken geen nieuwe patiënten meer accepteert. Deze informatie is verkregen via een enquête, waarbij veel huisartsen niet openlijk op hun website aangeven dat er beperkte beschikbaarheid is voor nieuwe patiënten.
De Algemene Rekenkamer trekt ook landelijk aan de bel, aangezien bijna 200.000 mensen in Nederland geen huisarts kunnen vinden. Bovendien zoeken meer dan 700.000 mensen een nieuwe huisarts vanwege ontevredenheid of recente verhuizingen. De verwachting is dat het personeelstekort in de huisartsensector de komende jaren dramatisch zal stijgen.
Buiten het personeelstekort constateert de Algemene Rekenkamer ook grote regionale verschillen in de responstijden van huisartsen. Bij spoedgevallen moet een huisarts binnen een kwartier ter plaatse zijn. In Hengelo variëren deze wachttijden aanzienlijk, met bewoners van postcodegebied 7554 die tot acht minuten moeten wachten op spoedeisende hulp.
Het huisartsentekort vormt een urgente uitdaging, niet alleen in Hengelo maar in heel Nederland. Het is essentieel dat er maatregelen worden genomen om deze tekorten aan te pakken en de toegang tot huisartsenzorg te waarborgen voor alle inwoners.