In een opmerkelijke overgang hebben de steden Enschede, Almelo en Hengelo besloten om het toezicht op beveiligingscamera's niet langer uit te besteden aan een beveiligingsbedrijf. In plaats daarvan hebben zij ambtenaren van de overheid aangewezen om de beelden te monitoren. Deze verschuiving heeft als doel om de informatiestroom naar de politie te verbeteren en sneller te kunnen reageren bij incidenten.
Een van de toezichthouders, Iris, een boa die belast is met het bewaken van camera's in de genoemde steden, benadrukt het belang van deze nieuwe aanpak. Zij heeft niet alleen toezicht over de beelden in de steden, maar ook in Rijssen-Holten. Vooral tijdens drukke periodes, zoals uitgaansavonden, speelt haar rol een cruciale rol bij het handhaven van openbare orde en veiligheid.
Met geavanceerde apparatuur in handen, zoals de nieuwe installaties in de brandweerkazerne van Hengelo, kan Iris de beelden van tientallen camera's scherp in de gaten houden. Hierdoor kan zij bijvoorbeeld opmerkelijke kenmerken, zoals een moedervlek, detecteren en verdachte activiteiten signaleren. De nauwere samenwerking met de politie stelt hen in staat om snel en effectief op te treden bij mogelijke incidenten.
Terwijl AI nog geen rol speelt in het surveillanceproces, zijn er vijf speciaal opgeleide boa's die gezamenlijk 60 uur per week besteden aan het monitoren van de camera's. Daarnaast overweegt Almelo de aanschaf van een mobiele camera-unit om flexibeler te kunnen inspelen op actuele situaties. De gezamenlijke inzet van camerabeveiliging door Enschede, Hengelo en Almelo biedt een efficiënte oplossing voor het waarborgen van veiligheid in de regio.
Met deze nieuwe strategie en verbeterde technologieën laten de Twentse gemeenten zien dat zij proactief investeren in openbare veiligheid en een effectieve samenwerking met de politie nastreven. Door het beheer van beveiligingscamera's in eigen hand te nemen, zetten zij een belangrijke stap naar een veiligere en beter bewaakte omgeving voor hun inwoners.